Det jeg elsker, ved præcis de her fastelavnsboller er, at de indeholder både vaniljecreme og skum, syrlig lækker hindbærskum!
De er nemme at lave, smager godt og ligner en million – og børnene kan sagtens være med! De får lov til at lave deres egen version med farverig glasur.
Vi plejer at bage dem, mens vi venter på, st vi skal ud og slå katten af tønden. Så er ventetiden ikke så lang.
Fastelavnsboller
Dej til ca. 16 stk.
- 2 dl mælk
- 50 gr gær
- 50 gr sukker
- 1 knsp salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 dl fløde
- 130 gr. smør, smeltet og afkølet
- ca. 500 gr. hvedemel
- 1 sammenpisket æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælken
- Opløs gæren i den lune mælk
- Tilsæt sukker, salt, kardemomme og vaniljesukker.
- Smelt smøret
- Hæld fløden ned i det smeltede smør og det hældes i dejen
- Melet vendes i / røres i på maskine – hold 50 gr tilbage, så du sikrer dig, at dejen ikke bliver tør.
- Ælt dejen godt
Dejen skal være blød, men ikke snasket. Overfladen skal være glansfuld og lidt fedtet.
Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.
Lav vaniljecremen mens dejen hæver, så cremen også kan nå at køle af.
Vaniljecreme
- 3 1/2 dl mælk
- 60 gr sukker
- 3 æg
- Kornene af en vaniljestang + den tomme vaniljestang
- 3 spsk maizena
Sådan gør du
2 1/2 dl mælk, sukker, æg, vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i en lille gryde ved svag varme.
Maizena opløses i 1/2 dl. af mælken i en lille skål og hældes i gryden.
Kog cremen under jævnlig omrøring til cremen tykner. Det tager ca. 7-10 minutter.
Lad cremen køle af i køleskabet.
Sådan formes bollerne
Slå dejen ned og form den til mindre boller. Hvis du laver 16 stk får de en god størrelse, hvor én til hver kan være nok, og to også kan rummes.
Tryk hver bolle helt flad eller rul evt. ud med en kagerulle og læg en skefuld creme på midten.
Saml dejen om cremen og luk bollen godt til. Læg bollen med lukningen nedad på en bageplade.
Lad bollerne efterhæve tildækket på pladen i 45 minutter.
Pensl med sammenpisket æg lige, inden de sættes i ovnen.
Bag bollerne ca. 12-15 minutter ved 180 grader varmluft.
De skal være gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle af på en rist.
Festlig pynt
Du kan nøjedes med at give bollerne farvet glasur, især til børn.
Men vi voksne kan ofte godt lide lidt ekstra snask og skum i vores kager, har jeg ret?
Når du skal fylde dem hindbærskum, skal du skære bollerne næsten helt igennem. Så du kan åbne dem skråt op.
Bollerne pyntes først med med glasur, som laves af følgende:
- 1 dl. flormelis
- 1 spsk. vand
- 1 dl. kakao
Rør de tre ting rigtig godt sammen, og smør det på bollerne med en teske.
Hindbærskum
- 2 dl fløde piskes til blødt skum
- 2 spiseskefulde hindbærmarmelade vendes i skummet.
Det fyldes i en sprøjtepose og sprøjtes ind i fastelavnsbollerne, ved at låget tippes godt op og forsigtigt slippes omkring skummet.
Nydes i godt selskab! Dit eget eller sammen med andre!
Rigtig god bagelyst!
Fastelavnspimpede Møs fra DoodleMor
Comments 4
Pingback: Unikt fastelavnskostume af slidte jeans og t-shirts | DoodleMor
De lyder lækre, men hvilken slags fløde, skal jeg bruge? 🙂
Piske- eller madlavningsfløde – er % afgørende?
Author
Kære Henriette.
Du skal bruge piskefløde.
Ellers får du ikke et skum, der er luftigt nok.
God fornøjelse med dem – og nyd dem 😉
Kh Lone / DoodleMor
Pingback: 2020 – Året vi aldrig vil glemme | DoodleMor