Udfordring i bæredygtighed: Om at forbruge mindre og rydde op

DoodleMor Bæredygtigt familieliv, Blogindlæg 2 Comments

Bæredygtighed handler ikke kun om at købe produkter, der er bæredygtige.
Det handler også forbruge mindre. Det gør nemlig en endnu større forskel for miljøet.

Bæredygtighed i familielivet handler om at skabe balance mellem behov og muligheder. Det handler ikke kun om, hvorvidt du spiser vegetarisk og økologisk og køber vaskemiddel uden skadelige stoffer – det er jo kun en brøkdel af livets muligheder. Men det handler om hele din tilgang til, hvordan du lever dit liv.

Det er sådan, at vi mennesker statistisk set har allerede brugt jordens ressourcer for 2018, og det er flere måneder siden, vi har brugt dem op. Så vi er faktisk slet ikke berettiget til at forbruge mere i år. Men nu er det jo sådan, at livet jo ikke bare kan stå på standby, mens vi venter på et nyt år.
Men hvad kan vi så gøre, imens vi venter.

Lad os nu stoppe helligheden

Jeg er ikke hellig omkring miljømæssig bæredygtighed, selvom jeg sagtens kunne være det. Jeg gør rigtig mange ting, som er gode for vores planet.
Men der er bare nogle dele af livet, som jeg ikke er klar til at opgive endnu.  Jeg rejser, og jeg spiser stadig kød. Fordi jeg kan lide begge dele. Jeg gør det ikke så meget, som jeg har gjort, men jeg gør det. Det må man også gerne. Sådan er det at leve.

Men jeg er lidt hellig omkring livets psykiske bæredygtighed. Jeg vil rigtig gerne skabe noget mere bevidsthed omkring, hvorfor vi lever og forbruger, som vi gør.
Hvor kommer vores behov fra og er de reelle eller er de materielle ting et (måske ubevidst) dække over vores indre uro og manglende tro på værdien af os selv?

“No spend” i november

Herhjemme har vi udfordret os selv i november måned. Vi har aftalt at bruge så få penge på nye ting, som overhovedet muligt. Det fungerer faktisk rigtig godt.

Jeg har allerede stået i en butik i en del og haft lyst til at købe ting, som jeg har undladt at købe, fordi jeg jo egentlig ikke rigtig har brug for det.

Oplever du også i din hverdag, at du køber ting, fordi du kan, og ikke fordi det er nødvendigt?

For en del år tilbage havde jeg et forbrug, der var så stort, at jeg slet ikke fatter det idag. Men jeg fandt ud af, at det handlede om, at jeg købte mig til følelser eller købte for at dække over følelser. Læs mere om det her Grubleri #15: Black Friday er mit værste mareridt

Brug de ting, du allerede har

Det er tit sådan, at vi har så mange ting i vores hjem, at det kan være svært at sætte pris på det hele. Nogle gange overser vi, at vi allerede har ting af værdi, som vi kunne få større glæde af.

Nogle ting er næsten magen til de ting, vi går og ønsker os. Men vi har bare glemt, at vi ejer dem, fordi de drukner mellem alt mulig andet.

Jeg havde lyst til at få lidt nyt julepynt i år. Men det passer ikke rigtig ind i min strategi om ikke at forbruge.
Men en lille udvej er, at man køber noget andre allerede har brugt.Nu er jeg jo i forvejen rigtig vild med ting, der har en historie. Det gør det endnu nemmere at elske genbrugsting.

Det er ikke sikkert, at du er vild med tanken om genbrug?
Men jeg vil alligevel vise dig det fine julepynt, jeg har købt, som andre allerede har haft glæde af.

Det er 4 små lysestager i porcelæn, som ligner gardere. Og så en smuk gammel kagedåse.
Til gengæld vil jeg gå ned og aflevere 3 andre kagedåser, som jeg ikke vil bruge mere. Og så også en hel masse andre ting, som vi har ryddet op. Se listen længere nede.

Udfordringen til dig

Jeg har fundet på en lille udfordring til dig.
Du kan faktisk vælge mellem to forskellige små udfordringer.

 1.  Lad være med at købe unødvendige nye ting, tøj, sko og andet pænt dimseri i en hel måned.
 2.  Ryd 100 ting ud ud af dit hjem i løbet af den næste måned. Husk at aflevere mest muligt til genbrug og sorter affaldet rigtigt.

Hvilken en vælger du?

Det kan være svært at vælge, og du må også gerne kombinere dem. Lav gerne et regnskab over dine bedrifter, så du kan synliggøre overfor dig selv, at du tager små skridt, som vil få stor effekt.

Husk, at når du får trang til at købe nye ting, er der alle mulige måder, hvor du kan distrahere dig selv og gøre noget andet. Start med at tænke over, hvad der udløser din købetrang, og om du virkelig har brug for sagerne.

Så du kan se, har jeg ført motivationsregnskab over mine bedrifter. Jeg er allerede oppe på 42 ting, der er givet videre. Og det føles så skønt at rydde ud og skabe mere luft i vores hjem.

Der sidder måske nogen derude nu og tænker “Går samfundet ikke i stå, hvis vi stopper vores forbrugfest?”.
Svaret er nej. Så stærkt går det jo ikke. Og lad os være ærlige med hinanden. Uanset gode intentioner og mål om at blive en bedre forbruger, der passer på vores verden, så vil der være ting, vi køber, som er en del af det at leve livet.

Der er endnu flere nuancer, som jeg kunne have dækket i denne artikel, men lad os tage små skridt sammen mod et bæredygtigt familieliv.

Så jeg vil gå ned og aflevere alle mine ting i genbrugsbutikken, og nyde at fylde vores julekager i den nye gamle kagedåse.

Dejligt, at du læste med!
På gensyn igen snart.

Møs fra DoodleMor / Lone

Følg gerne med få inspiration her:

Facebook – Hverdagsglæde og seneste nyt fra bloggen

Instagram – Livets små og store oplevelser

Pinterest – Masser af kreative ideer

Bloglovin – Tips om nyt på bloggen


Få nyhedsbrevet og bliv inspireret til et kreativt nærværende familieliv

Comments 2

 1. Hej Lone. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget”. Jeg kan se vi deler interessen for Bullet Journal, her er citatet fra min forside. Vi har et familieprojekt for hele 2019, om udelukkende at købe brugt (tøj, ting, alt)

  1. Post
   Author

   Kære Maria.
   Tusind tak for dine tanker, og det fine citat.
   Jeg er helt enig. Vi kan nemlig ikke nå det hele, men små skridt gør også en forskel.

   Jeg er spændt på jeres familieprojekt. Det lyder super fedt og ambitiøst. Mon ikke du kommer til at skrive om det på din side?
   Jeg må hellere følge med.
   Vi er også blevet meget bedre til at købe brugt eller at undlade at købe noget i det hele taget, og det er ret fedt.
   Det giver overskud på flere måder.

   Rigtig godt nytår til dig og dine.
   Kh Lone / Doodlemor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.