Grubleri #15: Black Friday er mit værste mareridt

DoodleMor Grublerier 2 Comments

Dagens tema i går bringer ikke smukke minder frem for mig.

Shopping har en lang dyb historie i mig, som trækker spor som ikke er kønne.

“Penge kan købe lykke!”

“Nye smukke ting er det bedste plaster mod tristhed.”

Det har i mange år været min tilgang til shopping.

Når jeg ser tilbage på min unge år, kan jeg ikke forstå, hvor alle de penge jeg har tjent er blevet af.

Men nu jeg ved godt, hvorfor de forsvandt så hurtigt. Mere om det senere.

Den sorteste dag

Da jeg sad og læste ugeavisen for vores lokalområde i går morges, var der næsten ingen artikler i den. I stedet var den fyldt med reklamer for årets sorteste dag.

Engang lappede jeg disse sider i mig, lavede skemaer og lister over alle de ting jeg gerne ville købe. Der var ikke grænser for, hvor mange penge jeg kunne brænde af sådan en dag.

I går forlod jeg slet ikke vores hus. Jeg havde faktisk fri, så jeg kunne sagtens have brugt hele dagen på shopping. Hvis jeg ville.

Men det ville jeg ikke.

Udtrykket “tænk på hvor mange penge du kan spare” virker ikke på mig mere.
Engang havde det stor effekt, og jeg bildte mig at ind at alt der var sparet var tjent, selvom jeg havde brugt mange flere penge end nødvendigt.

Jeg ved da godt, at hvis jeg går ud på Black Friday og køber de julegaver, som tilfældigvis er på tilbud og ikke noget andet. Så kan jeg spare penge.

Men jeg ved også, at sandsynligheden for at jeg slæber alt muligt andet med hjem også er til stede. Og så har jeg jo ikke sparet noget.

Hvordan har du det med Black Friday?

Julegaver er noget jeg elsker at købe eller lave selv. Så jeg vil gerne nyde processen med at finde de rigtige gaver til min familie.
Så Black Friday er ikke dagen, hvor jeg kan nyde at købe gaver, da der er alt for mange mennesker alle steder.

Shopping var en leg for mig

Når penge er noget man bare har, og ikke noget man taler om, så føles shopping som en sjov leg.

Jeg har leget den leg i rigtig mange år.

Storcentre har altid tiltrukket mig som en myg til en varm sommerarm. De uendelige gange fyldt med smukke bugnende butikker, som bare venter på mig og mit guldkort.

Nu er det lige før, at jeg ikke kan holde mere end en time i et storcenter, før jeg er nødt til at gemme mig på en kaffebar for at genoplade eller tage hjem med kaffen i hånden.

Shopping har i mange år været min genvej til “lykkefix” i større og mindre format.

Men til sidst gik det over i at være en leg, som jeg primært legede, når jeg var ked af det.

Så shoppede jeg for at få det lidt bedre med mig selv. Så havde jeg jo fortjent de nye fine ting endnu mere.

Sådan var det i mange år. Der skulle faktisk ikke så meget til, før jeg brugte shopping som anerkendelse, når jeg følte, at jeg manglede den andre steder fra.

Det var først, da jeg kom ud på den anden side af min angst for ikke at være god nok (kort fortalt), at mit shoppingmønster ændrede sig.

Jeg har faktisk ikke relateret mit overforbrug til min angst tidligere, men kan godt se nu, hvorfor det var den nemme løsning på at håndtere alle de følelser, som jeg havde svært ved at sætte ord på.

Så at købe føltes rart og godt, og det var en nem måde at blive glad på.

Shopping på nettet er en farlig fælde

At shoppe på nettet er nemt og dejligt, og sikke et fix jeg fik, når jeg fyldte kurven med lækre sager.

Der er kommet rigtig mange pakker hjem til mig. Især fyldt med tøj. Jeg blev rigtig god til at kende alle størrelserne i de forskellige mærker jeg fortrak, så derfor skulle der aldrig sendes noget retur.

Da jeg begyndte at se, hvor mange penge jeg brugte på online-shopping, udviklede jeg en teknik, hvor jeg kunne sidde i timevis og vælge alt det jeg gerne ville have og lagde det hele i kurven, så jeg nød “shoppeturen”. Men i stedet for at “gå til kassen” lukkede jeg browseren helt. Så nogle gange sparede jeg de tusindvis af kroner, andre gange gik jeg hele vejen.

Nu shopper jeg primært online, når jeg skal købe overtøj til rollingerne. De gider nemlig ikke blive slæbt verden rundt for at prøve overtøj, så derfor er det genialt at shoppe online til dem. Men jeg køber kun det de mangler, og ikke alt det andet fra “tilbud/outlet”-undersiden på hjemmesiden, hvor jakken købes. Det gjorde jeg engang. Hold op, hvor jeg synes det var smart.

Under administration

Heldigvis har jeg jo Gemalen, som er meget økonomisk bevidst. Han har hjulpet mig med at prioritere mine penge.

Tidligere kunne der godt forsvinde mere end 6000 kr. ud af min konto på ting, som jeg ikke kan sige hvad var.
Han hjalp mig med at sætte mit rådighedsbeløb ned til 2500 kr, og det tog lang tid før jeg synes, at det var nok. Men det seneste år har det beløb været 1500 kr.

Måske kan du forholde dig til mine tal, måske ikke. Du har sikkert sine egen tal at lege med. Vi har alle en forskellig økonomi.

Mit rådighedsbeløb skal dække alle udgifter til mine private interesser og behov, samt praktiske ting som mobiltelefoni og togbilletter. Så alt hvad der handler om kaffe to go, cafebesøg, shopping af ting, tøj, make up mv. skal dækkes af det beløb.

De 2500 kr. er det perfekte beløb for mig. Det er faktisk nok til at jeg aldrig mangler noget.

Jeg har til gengæld haft det vildt hårdt med de 1500 kr. Men det har været kompromiset, da jeg gerne ville være selvstændig, og ikke har tjent lige så mange penge, som jeg plejer at gøre.
Så jeg har virkelig været bevidst om mine penge, og det har givet mig endnu mere lyst til at passe godt på dem.

Det har givet mig mulighed for at tænke over, om jeg virkelig har brug for de ting jeg gerne vil købe, eller om de kan undværes.

Ofte kan de undværes, da det blot er diverse nibs til hjemmet eller en ny top, som ligner alle dem jeg har i forvejen.

Så jeg gemmer pengene til helt andre ting – nemlig ikke ting – men oplevelser.

Naturen danner ofte rammerne om vores oplevelser, og de største smil finder jeg gerne, når vi er udendørs og mærker livets susen og brusen helt ind i hjertet.

Fra grådig shopahollic til bæredygtig forbruger

Mit indkøbsmønster har ændret sig markant henover de seneste år. Jeg har skiftet mit fokus fuldstændig. Mit behov for at købe mig til lykke er helt væk.

Jeg har fundet ud af, hvad der egentlig gør mig glad, og hvor værdierne i mit liv virkelig findes.

Min vej er nu belagt med taknemmelighed over alle de skønne mennesker, jeg har i mit liv. Deres værdi betyder mere for mig end nogen ting i verden.

Lyder det helligt? Det er det skam ikke, men det har været min vej ud af mit overforbrug.

Jeg elsker at være sammen med min familie og venner, og at opleve verden i både stort og mindre format. Så nu er det primært oplevelser med dem jeg elsker, mine penge bliver brugt på.

Det handler om prioritering af både tid og penge, og det er nu blevet en dyb interesse for mig.

Noget af det, som jeg ikke havde set komme, er et stort hensyn til miljøet, som jeg også har fundet glæden ved.

Så nu er mine karklude miljøvenlige, mit opvaskemiddel er uden skadelige stoffer af nogen art, og der er flere økologiske produkter imellem vores madvarer end nogensinde før.

Jeg går meget op i at undgå madspild, både for at spare penge men også for at passe på miljøet. Det hører du mere om en anden dag 😉

Det var min Black Friday historie.

Jeg håber, at du fik det ud af dagen, som gør dig glad. Så hvis du har shoppet max igennem, fået det du manglede og nydt oplevelsen, så vær stolt af din indsats og læn dig tilbage med god samvittighed.

Jeg håber, at jeg en dag får lyst til at nyde godt at af de muligheder denne dag tilbyder. Men jeg er ikke helt klar endnu.

Gode tips til en rolig og overskuelig Black Friday modtages med kyshånd 😉

Hvis du har lyst til at dele dine tanker eller din historie, så gør det endelig i en kommentar herunder eller send mig en mail: hej@doodlemor.dk

Hav en vidunderlig dag!

Ærlige Møs fra DoodleMor / Lone

Min familie og jeg på Kastellet i København, hvor vi blev gift. Vi fejrede vores 10 års bryllupsdag med en lang smuk gåtur i de smukke omgivelser, hvor vi blev gift.

Få nyhedsbrevet og bliv inspireret til et kreativt nærværende familieliv

Følg gerne med få inspiration her:

Facebook – Hverdagsglæde og seneste nyt fra bloggen

Instagram – Billeder af små og store oplevelser

Pinterest – Masser af kreative ideer

Bloglovin – Tips om nyt på bloggen

Comments 2

  1. Pingback: Udfordring i bæredygtighed: Om at forbruge mindre og rydde op | DoodleMor

  2. Pingback: Bæredygtigt væddemål mellem veninder | DoodleMor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.