Familien betyder alt

Grubleri #8 – Om afvænning fra sociale medier

DoodleMor Blogindlæg, Grublerier, Livet som mor 4 Comments

I fredags besluttede jeg mig for en weekend uden sociale medier. Uha, det var en stor beslutning!

Jeg følte mig inspireret af to andre bloggere, som jeg følger tæt, så jeg fik lyst til at efterligne deres beslutning og prøve det. Jeg turde næsten ikke sige det højt til gemalen, da jeg godt vidste, at det ville blive svært. Eller det troede jeg…

Hallo! Sidder du med dine telefon og læser dette indlæg? Fedt for mig!
Fangede jeg dig via Facebook? Det var lige det jeg regnede med!

Motivationen

Jeg blev motiveret af CamillaTe‘s lukning af hendes instagram profil efter 147 uger i Instaland. Og hendes beskrivelse af de værdier, som hun ville nyde i stedet for at være på de sociale medier. Jeg kunne jo kun synes, at det lød lækkert og som noget for mig!

Hvem vil ikke gerne være mere nærværende og til stede i nuet?
At få levende tilbagemeldinger og rigtige kram i rigelige mængder?

Nu synes jeg jo, at vi faktisk er rigtig meget sammen med vores børn. Så det er ikke fordi, at de ikke får opmærksomhed. Jeg er faktisk ikke sikker på, at de har godt at meget mere opmærksomhed. Men det er mere fornemmelsen af, at man altid hører hvad de siger første gang, så man ikke lige skal sige “øjeblik” eller “hvad siger du, lille skat”, fordi man lige var grebet af de sociale medier.

Men der er også mange andre ting og mennesker, som man kan få tid til, når der lukkes lidt af for alle de elektroniske input. Meget mere end jeg regnede med!

Nærvær 

 Allerede lørdag morgen var der “Morbonus”. Knægten fornemmede tydeligt, at jeg var til stede i nuet og så enhver chance for at kysse og kramme og tumle på et niveau, som var usædvanligt højt for en lørdag morgen, hvor vi normalt alle 4 sidder og stirrer ind i hver vores skærm den første morgentime eller to.
De to andre var til frisøren, så hele formiddagen gik med uforstyrret mor-søn hygge og leg. Det føltes helt fantastisk!

Vi var til fødselsdag hele lørdag eftermiddag, og her var det helt rart, at jeg ikke spildte tid på nettet, frem for at snakke med dem, der var til festen. Ja, det sker jo for selv den bedste, at man sniger sig ud i garderoben for at få et “netfix”. Denne gang var det ikke mig! Juhu!

Kagebagning uden billeder 


Det er første gang i meget lang tid, at jeg har bagt kage sammen med rollingerne uden at dokumentere det i billeder. Det var lidt underligt, men virkelig befriende ikke at tænke på at få alle små processer med, så det senere kunne dokumenteres på Facebook og Instagram i hver sin version af historien. Den smukke på Instagram og den sjove på Facebook.

FOTO (der ikke er taget) Knægten med hovedet helt nede i skålen med kagedej, bare lige for at smage, så han dukker op igen helt brun og klistret i hovedet, med verdens lykkeligste lille frække ansigt.

Venindesnak – LIVE! 


Jeg fik sludret længe i telefon med min veninde, som bor 5 minutter fra mig, men som jeg ikke får set tit nok. Som bonus fik vi lavet aftale om at træne sammen to gange om ugen! VILDT!
Så nu vil jeg bruge to timer af min nyvundne fritid på det nogen kalder “selvforkælelse”. Jeg kalder det bare træning! Men krydret med venindesnak, skal det nok blive nogle af de bedste timer i løbet af ugen!

FOTO (som ikke er taget) Mine bløde lår og mave, som virkelig trænger til at blive tortureret i et træningscenter!

At snyde lidt…

 OK, jeg indrømmer, at jeg har luret en lille smule på Facebook, men kun små korte kig. Nok mest for at se, om nogen havde kommenteret mit valg om fravær. Det var der ikke rigtig nogen der gjorde, så kan jeg jo gruble lidt over det. Der var dog flere, der havde liket mit opslag om beslutningen, så det tager jeg som et positivt tegn.
abstinenser har jeg da haft, ingen tvivl om det. Det må man regne med! Men så var det jo hellere ikke sværere!

 Sjove legeaftaler 

 Tøsepigen fik leget med to af pigerne fra klassen, hvoraf den ene er helt ny. Hun leger nemlig næsten kun med sin bedste veninde. Men vi fik at vide i sidste, at det kunne være en ide med udvidelse af legegruppen. Så hermed gjort allerede inden der er gået en uge efter “skole-hjem-samtalen”! Sådan! Fedt, at der lige var overskud til det!

Nye bekendtskaber – LIVE!

 På legepladsen faldt der en lille “Mor-bonus” af. Jeg fik en rigtig hyggelig snak med en mor til en af de nye drenge i børnehaven. Hun er tilfældigvis tvillingesøster til en mor til den nye pige i tøsepigens klasse.
Ofte sidder jeg bare på en bænk mens rollingerne leger, og sidder med min telefon i hånden. Men den blev i lommen, mens jeg fik udvidet mit netværk. Herligt!

Unfollow på Instagram

 På intragram har jeg fjernet 200 mennesker fra listen over dem jeg følger. Men bare rolig, der er stadig (tjekker lige tallet) 257 tilbage! Det tog så lige 2 minutter ekstra at tjekke det, da jeg lige skulle se, hvor de seneste likes og følgere var kommet fra.
Jeg har sorteret en masse udenlandske instragrammere fra, som tager smukke smukke billeder, men af ting og steder, som egentlig er meget langt fra de ting jeg drømmer om. Så hvad er formålet med at se deres billeder?

Mødregruppeveninden og folkeskoleveninden = nærvær!

 Jeg har fået flere hyggelige beskeder på det seneste fra dem i mit netværk, som læser bloggen. De vil gerne have yderligere inspiration og opskrifter efter de har læst med på bloggen.

Det nyder jeg rigtig meget. Det er nemlig lige præcis det jeg gerne ville med denne blog. At inspirere dig derude til at være kreativ og gøre lige det du har lyst til!

Lad mig endelig vide, hvis der er noget, du ønsker dig 😉

Opslagstavlen 

Min kreative opslagstavle og skønne “sparringspartner” Pinterest kan jeg ikke undvære. Det er her mange af mine kreative ideer får pustet liv i sig og mange af de sjove ting, som jeg laver med rollingerne kommer fra.

Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken indenfor Krea-området, når vi har amerikanerne! Thank God!

På Pinterest kan man fange ideer, som er små og nemme eller store tidskrævende projekter. Men man vælger selv, hvilke af dem man vil have på sine opslagstavler. Så derfor har jeg altså “sat nye pins” her i weekenden.

Jeg er allerede begyndt at fylde tavlerne for Jul og Nytår. Så fylder de nemlig ikke i mit hoved.

Pinterest opslagstavle

Pinterest opslagstavle “Jul”

Jeg har dog også splittet flere gamle magasiner om julemad og pynt ad, så tøsepigen og jeg kan lave en collage! Med lim und alles!!

Bloggens fremtid er lys 

 Nu har jeg brugt skærmtiden her til aften på at skrive dette indlæg i stedet for “lige at tjekke FB og Insta”. Det tager nemlig nemt 30 minutter til en 1 time at scrolle igennem dagens “nyheder”.

Men nu har jeg hygget med at skrive, og jeg er meget mere glad nu, end jeg er efter tur i det andet maskineri.
Så derfor bliver bloggen fremover 1. prioritet, når det handler om skærmtid. Det håber jeg, at du bliver lige så glad for som mig?

Nu har du læst om alt det jeg har oplevet i weekenden, hvoraf en stor del aldrig ville være kommet til mig, hvis jeg havde været Online i stedet for til stede!

Hvad tænker du?

De tre gyldne spørgsmål til dig:

 • Hvordan har du det med de sociale medier?
 • Hvilke værdier giver de dig?
 • Hvor meget tid bruger du på dem?

Lad mig endelig få noget perspektiv på debatten om, hvad der giver værdi i de små lysende gadgets vi alle sammen elsker eller hader…! 

Allerede her til morgen følte jeg mig nødsaget til at dele et billede på Facebook. Jeg cyklede over havnekanalen inde i København, og blev mødt at dette smukke syn:

København en smuk novembermorgen

København en smuk novembermorgen

Den positive start på dagen, var jeg nødt til at dele med nogen! Så helt væk er jeg ikke, men jeg har kun brugt samlet 5 minutter på Facebook i dag, hvilket er en reducering på ca. 40 minutter.

En stor tak til Karmamilli og CamillaTe, som gav mig modet til at være OFFLINE!

Om lidt skal jeg lige skrive et svar på Instagram, men vil forsøge at holde mig til det og kun lige lure på mine yndlinge derinde, inden jeg lukker igen. Jeg vil også lige læse Karmamillis beretning om hendes weekend uden medierne.

Bliv endelig ved med at bruge sociale medier, så du kan se, når der kommer nyt på bloggen!

Så nu vil jeg hente kaffe og honningkager og glæde mig til gemalen kommer hjem om lidt. Sofahygge here we come!

Så nu begynder julemusene at danse på vores loft, så julestemningen kommer nok til at sprede sig til bloggen helt af sig selv.

Læs gerne mine indlæg fra sidste jul og lad dig inspirere:

Tusind tak fordi du læste med! Hav en herlig aften!

Møs fra DoodleMor 

Kloge ord

 

Comments 4

 1. Jeg er også begyndt at være mere selektiv om, hvad jeg bruger min tid til. Jeg har f.eks. ikke Facebook på mobilen… Altså jeg har app’en, men er ikke logget ind. Jeg har skåret ned på forbruget af Instagram, både tiden på andres billeder og på at lægge billeder op på egen profil.
  Jeg er på ingen måde hellig og jeg tænker også tilbage på dengang, jeg selv var barn. Der kunne min mor sagtens være ‘fraværende’ og sige ‘lige om lidt’, hvis hun var midt i en svær strikkeopskrift eller en bog. Min morfar tyssede på os hvis vi talte under TV-avisen og fodbold-lørdagen (engelsk). Så jeg tror ikke på det med at give sig selv dårlig samvittighed. Selvfølgelig skal man være nærværende, når man så er sammen – og der er sat tid af til samvær.
  Kh. Birgitte

  1. Post
   Author

   Kære Birgitte.
   Tusind tak for dine tanker om nærvær vs sociale medier. 🙂 Ked af mit svar var længe undervejs.

   Rigtig god sammenligning med tiden uden internet, der var det jo bare nogle andre ting, man var optaget af.
   Jeg vil prøve at lade være med at få dårlig samvittighed! Det får min mor i hvert fald ikke, når hun strikker! 😉

   Jeg har vænnet mig til at være mindre online, og det er rigtig fedt! Jeg følger stadig med, men slet ikke på samme niveau som tidligere.
   Så føler virkelig jeg har fået mere fritid 😉

   Rigtig godt nytår!
   Nyd det!
   Kh Lone / DoodleMor

 2. Det hjælper at have et arbejde som man er glad for ? det optager mig meget og inspirere mig og gør mig så naturlig træt at jeg ikke har energi til at uploade så mange billeder. Og så giver det mig en langt større lykkefølelse at være sammen med mennesker irl frem for en masse jeg kun kender igennem IG ? på facebook er jeg kun venner med mennesker der betyder noget for mig. ? ens børn kan mærke det omgående og det er også med til at gøre mig glad. Har en søn på 17 og i den alder kalder vennerne jo mest, men skønt når vi har den sjove og hyggelige snak om sjove hverdagsting. ? fedt du har taget skridtet og se hvad det giver af værdi for dig i hverdagen ?

  1. Post
   Author

   Kære Lene,
   Tusind tak for dine tanker!
   Hvor er det fedt at høre, at andre har valgt samme retning! Det motiverer mig!
   Du har helt ret med jobbet! Jeg har også fundet mit drømmejob og har endelig fået ro på, på den front! Så det fylder rigtig meget i mit liv.
   Men heldigvis har jeg mærket en stor forskel i, hvor nærværende jeg er og hvor meget jeg kan give mine nærmeste, nu hvor jeg ikke er online hele tiden.
   Jeg har også fundet tid og overskud til at træne sammen med en veninde og lave impulsive cocktailaftaler med andre veninder.
   Det er fantastisk!
   Dejligt, at vide at tendensen er på vej i den rigtig retning for flere end mig!
   Rigtig godt nytår!
   Kh Lone / DoodleMor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.